فهرست مطالب
ثبت اختراع
اختراعدر حقیقت خلق کردن یک راه حل برای مشکلات موجود در روزمره بشمار میرود. به عبارتی با ابداع یک نوع وسیله جدید ، انجام امور روزانه ساده تر خواهد شد. اختراع حاصل تلاش های فکری شخص یا اشخاصی است که مدتها درمورد موضوع اختراعشان پژوهش و تحقیق کرده اند . نتیجه این تحقیقات در پایان خروجی بوده که تاکنون وجود نداشته است.
اکثر اختراعات را میتوان ثبت کرد. به همین منظور سیستم ثبت اختراع ایجاد شد تا با اعطای حق انحصار به اختراعاتی که به اندازه مورد نیاز جدید و مفید هستند، مخترعان را به اختراعات بیشتر تشویق کنند.
کاربرد و مزایای ثبت اختراع
ثبت کردن اختراع میتواند مزیت های زیادی برای مالک و صاحب آن اختراع داشته باشد. شما با ثبت کردن اختراع به نام خود ، در حقیقت به محصول یا کالایی که ابداع کرده اید رسمیت میبخشید. شما با ثبت اختراع به نوعی از این ابداع مبتکرانه حفاظت و حمایت میکنید.
اگر کالای اختراع شده در اداره مالکیت معنوی و صنعتی ثبت شود ، هرگونه کپی برداری از ایده و اختراع شما توسط اشخاص دیگر جرم میباشد و قابلیت پیگرد قانونی دارد. بعنوان صاحب اختراع ، شما میتوانید در ازای دریافت مبلغ دلخواه ، اختراع خود را به شرکت ها و مؤسسه های متقاضی به فروش برسانید.
بطور کلی شما با ثبت اختراع خود از مزیت های بسیاری برخوردار میشوید که در ادامه برخی از مهمترین این موارد را برایتان شرح داده ایم :
- امکان دریافت تسهیلات و استفاده از صندوق حمایت از پژوهشگران
- دریافت حق امتیاز برای مخترع
- شناخته تر شدن محصول جدید
- معروفیت بیشتر مخترع در جامعه
- امتیاز مثبت برای استخدام در مراکز دولتی
- امکان بهره برداری از مزایای بنیاد ملی نخبگان
- حفاظت و حمایت از اختراع
شرایط و مدارک لازم جهت ثبت اختراع
بطور کلی فرآیند ثبت اختراع در سراسر جهان شرایط یکسانی دارد که از مهمترین این شرایط میتوان به جدید و مؤثر بودن طرح اشاره کرد. برخلاف باور هایی که وجود دارد شما برای ثبت اختراع خود مسیر سخت و پرچالشی پیش رو نخواهید داشت. با تمکیل مدارک خواسته شده میتوانید جهت ثبت اختراع خود اقدام کنید .
مدارک مورد نیاز جهت ثبت اختراع
- توصیف دقیق و با جزئیات از اختراع
- اصل و کپی اظهارنامه درمورد اختراع
- اصل و فتوکپی مدارک شناسایی مخترع
- درخواست کتبی عدم درج نام مخترع (درصورتی که مخترع میخواهد نامی از او برده نشود)
- رسید مربوط به پرداخت هزینه های قانونی
- مدارک نمایندگی درصورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی انجام شود.
- مدارک مربوط به حق تقدم
مراحل ثبت اختراع
تمامی خدمات مربوط به ثبت اختراع را میتوانید بصورت غیرحضوری و از سراسر کشور از طریق نشانی http://iripo.ssaa.ir انجام دهید. این سامانه به منظور سهولت در ثبت هرگونه اختراع تأسیس شده است.
با مراجعه به این سامانه میتوانید اختراعاتی که از قبل به ثبت رسیده را نیز مشاهده کنید و اختراعاتی که به موضوع اختراع شما شبیه هستند را مورد بررسی قرار دهید.
در اولین اقدام باید جهت ثبت اظهارنامه ، در سامانه ثبت مالکیت یک حساب کاربری ایجاد کنید.اگر متقاضیان چند شخص اعم از حقیقی یا حقوقی باشند ، باید تمام افراد مراحل ثبت نام و ایجاد حساب کاربری را بصورت جداگانه طی کنند. سپس یکی از متقاضیان وارد حساب کاربری خود شده و دیگران را عضو پرونده میکند.
بعد از وارد کردن اطلاعات شخصی ، باید مدارک شناسایی خود را در سامانه بارگزاری کنید. بعد از بارگذاری مدارک شخصی نیز باید شماره موبایل یا ایمیل خود را درج کنید.
پس از گذراندن تمام مراحل کد شناسایی به شما ارسال خواهد شد . بعد از دریافت آن برگه اقرارنامه صادر شاده را جهت تایید گواهی امضای الکترونیکی چاپ کنید و به صورت حضوری به یکی از دفاتر اسناد رسمی ارائه دهید. سپس اطلاعات گواهی امضای الکترونیک را در سامانه وارد کنید تا اکانت کاربری شما تایید شود.
در پایان با ساخت حساب کاربری در سامانه مالکیت معنوی میتوانید فرم های مربوطه را با اطلاعات و داده های در دسترس تکمیل کنید. سرانجام اختراع خود را در همان سامانه به ثبت رسمی و قانونی برسانید.
قوانین ثبت اختراع
حق انحصاری استفاده از اختراعی که به ثبت رسیده کاملا قانونی است و درصورت فوت صاحب اختراع ،حقوق ناشی از اختراع ثبتی به ورثه ی او منتقل میشود.
درصورت کپی برداری و هرگونه تقلید از اختراعی که به ثبت رسیده توسط مالک اختراع پیگیرد قانونی داشته و امکان اقدام قانونی برای مخترع وجود دارد .
نام مخترع تحت هر شرایطی در گواهینامه اختراع قید میشود مگر اینکه صاحب اختراع بصورت کتبی از اداره مالکیت صنعتی و اداره مالکیت معنوی درخواست کند که نامش ذکر نشود.
اعتبار گواهینامه اختراع با رعایت یکسری از قوانین و ماده های قانون پس از گذشت بیست سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه اختراع منقضی میشود.
مدت زمان انجام ثبت اختراع
فرآیند ثبت اختراع بعلت اهمیت موضوع قطعاً طولانی و زمانبر خواهد بود. بطور تقریبی اگر تمام مدارک و شرایط شما با قوانین ثبت اختراع مطابقت داشته باشد ، چیزی حدود ۱۰ الی ۱۲ ماه بطول میانجامد. اما اگر مدارک دارای نواقص باشد قطع به یقین مدت زمان بیشتری طول میکشد تا تأییدیه ثبت اختراع شما صادر شود.
به همین دلیل توصیه ما به شما قبل از هرگونه اقدام برای ثبت این است که با مشاورین و متخصصین در این زمینه همفکری های لازم را انجام دهید تا از بروز هرگونه مشکل جلوگیری کرده باشید .
هزینه ثبت اختراع
بطور قطعی امکان پیش بینی هزینه های پیش رو در روند ثبت اختراع وجود ندارد اما طبق تعرفه های ثابت و مسیری که تحت هر شرایطی باید طی کنید ،تا حدودی میتوان هزینه های لازم و حتمی را برآورد کرد. بطور کلی هزینه های ثبت اختراع به دو بخش رسمی و غیر رسمی تقسیم میشود. هزینه های رسمی هر ساله در وبسایت اداره مالکیت صنعتی بروز میشود و متغیر نخواهد بود.
هزینه های ثبت اختراع برای اشخاص حقوقی چیزی حدود ده برابر هزینه های اشخاص حقیقی برآورد میشود. در ادامه هزینه های غیررسمی محاسبه شده را درج کرده ایم :
- حق الثبت اظهارنامه و اجازه بهره برداری از آن
- حق الثبت تغییرات ایجاد شده
- صدور گواهی و مجوز
- اخذ تأییدیه تسلیم اظهارنامه
- صدور گواهی نامه اختراع
- ثبت اعتراض ، درصورت رد شدن درخواست ثبت اختراع
- ودیعه تسلیم دادخواست ابطال