شرکت های سهامی، نمونه بارز شرکت های سرمایه ای هستند و نقش حیاتی در اقتصاد کشور دارند. به دلیل اینکه سهام شرکا در آن بدون تشریفات قابل نقل و انتقال است و دارنده سهم در مقابل اشخاص ثالث (طلبکاران شرکت)مسئولیت محدود دارند، وسیله خوبی برای سرمایه گذاری محسوب می شوند. در این مقاله در ابتدا به معرفی شرکت های سهامی می پردازیم و در ادامه نوع سهامی خاص را مفصلا شرح می دهیم.
طبق ماده 1 قانون تجارت، شرکت سهامی حداقل از سه نفر تشکیل می شود. در شرکت های سهامی، سرمایه را به سهام تقسیم و افراد سهام را به صورت قانونمند مبادله می کنند. در شرکت های سهامی مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام است. منظور از مبلغ اسمی سهام در مقابل مبلغ واقعی سهام همان مبلغی ست که در ورقه ی سهم برای هر سهم قید شده است. در قانون تجارت این شرکت ها یک شرکت بازرگانی محسوب می شوند، حتی اگر موضوع فعالیت آنها امور بازرگانی نباشد.
فهرست مطالب
انواع شرکت های سهامی:
شرکت های سهامی به دو نوع تقسیم می شوند و اصلی ترین تفاوت این دو شرکت، روش تامین سرمایه و عرضه در بازار سرمایه است.
-
شرکت سهامی عام:
شرکتهایی که موسسان آنها قسمتهایی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند شرکت سهامی عام می
گویند.
-
شرکت سهامی خاص:
شرکتهایی که تمام سرمایه آنها در موقع تاسیس منحصرا به وسیله موسسین تامین میشود شرکت سهامی خاص نام دارد. در شرکت سهامی خاص، عبارت (شرکت سهامی خاص)، باید قبل یا بعد از نام شرکت بلافاصله در کلیه اوراق و اطلاعیه ها و آگهی ها نوشته شود. ذکر نام شرکا در کنار اسم شرکت ممنوع است.
در این شرکت موسسین باید کل سرمایه را تعهد و اگر به صورت نقد باشد 35 % آن را تامین و اگر غیر نقد باشد باید تمام آن را پرداخت کنند. حداقل سرمایه در این شرکت یک میلیون ریال می باشد.
هیئت مدیره:
در شرکت های سهامی خاص، هیئت مدیره را از بین سهامداران انتخاب می کنند. هیئت مدیره ، به مدت محدود اداره امور شرکت های سهامی خاص را بر عهده دارد. تعداد اعضای هیئت مدیره حداقل 2 نفر می باشد، زیرا یکی از اعضا به عنوان رئیس و شخص دیگری به عنوان نائب رئیس انتخاب می شود. در این شرکت، هیئت مدیره، مدیر عامل را از اشخاص حقیقی تعیین می کند، در واقع نمی توان اشخاص حقوقی را در سمت مدیر عامل تعیین نمود. علاوه بر این، باید در نظر داشت که هر شخص تنها به عنوان مدیر عامل یک شرکت می تواند فعالیت داشته باشد و بطور همزمان نمی تواند در سمت مدیرعامل شرکت های دیگر هم باشد.
مدارک مورد نیاز :
تشکیل شرکت سهامی خاص با تسلیم مدارک ذیل به مرجع ثبت شرکت ها به عمل می آید :
- تسلیم اظهار نامه ی اظهار شده از سوی موسسین
- اساس نامه ی شرکت که باید به امضای سهامداران رسیده باشد
- اظهار نامه شامل کلیه سهام و گوا هی نامه بانکی حاکی از پرداخت قسمت نقدی آن که نباید کمتر از 35 % کل سهام باشد که باید به امضای سهامداران رسیده باشد.
- انتخاب اولین مدیران و بازرسان که در صورت جلسه به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد .
- قبول کتبی سمت مدیران و بازرسان
- انتخاب روزنامه ی کثیرالانتشاری که هر گونه آگهی شرکت تا زمان تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر می شود.
مراحل :
بر خلاف شرکت سهامی عام در ثبت شرکت سهامی خاص تشریفات پذیره نویسی ، ورقه ی تعهد سهم وجود ندارد. چرا که سرمایه توسط خود موسسین باید تامین شود. و همچنین در این نوع شرکت مجمع عمومی موسس نداریم. در این شرکت، موسسین شرکت را ثبت می کنند. این اقدامات بطور خلاصه یعنی امضای اساسنامه، تعهد کلیه سهام و پرداخت مبالغ نقدی لازم، انتخاب مدیران و بازرسان وقبول سمت کتبی آنان.
- هنگامی که شخصی بخواهد شرکت سهامی خاص را به ثبت برساند، قبل از هر چیز باید دو برگ اظهار نامه را تکمیل و اساسنامه شرکت را تنظیم نماید.
- بعد از آن باید جهت پرداخت هزینه تعیین نام به بانک مربوطه مراجعه و با مراجعه به حسابداری ثبت شرکت ها، فیش بانکی ، اساسنامه و اظهار نامه را در اداره ثبت شرکت ها مهر خواهد نمود.
- متقاضیان ثبت نام باید چندین نام فارسی، که قبلا به ثبت نرسیده و دارای معنا و مفهوم باشد را کتبا نوشته و جهت انتخاب نام شرکت به واحد تعیین نام اداره ثبت شرکت ها مراجعه و تحویل مسئول مربوطه دهند. مسئول مربوطه نسبت به نام اقدام و بعد از اخذ موافقت از مسئولین اداره ثبت شرکت ها، نام انتخابی در واحد مربوطه ثبت نماید .
- متقاضیان باید، مدارک مورد نیاز را به اداره ی ثبت شرکت ها تحویل دهند و رسید دریافت کنند، در صورتی که مدارک تقدیمی کامل و بدون مشکل باشد، کارشناسی مربوطه نسبت به تهیه ی پیش نویس آگهی ثبت اقدام و پس از تایید مسئولین مربوطه تایپ و در روز مراجعه تحویل متقاضی خواهد شد.
- متقاضی ثبت باید به بانک مراجعه کند و حق الثبت را پرداخت نماید .
مزایای ثبت :
1 . حداقل سرمایه مورد نیاز برای انجام فعالیت تجاری یک میلیون ریال است.
2 . نقل و انتقال سهام به آسانی انجام می گیرد.
3 . مسئولیت سهامداران محدود به سهام آنهاست.
4 . انتخاب هیات مدیره توسط صاحبان سهام
5 . دریافت وام و تسهیلات تا سقف 10 برابر سرمایه شرکت
6 . محدودیتی برای نوع فعالیتی که دارند وجود ندارد.
از گام های اساسی، برای ثبت یک شرکت داشتن اطلاعات کافی و دقیق درباره ی نوع شرکت و ثبت آنها می باشد. با این کار می توانید متناسب با اهداف و نوع فعالیت، بهترین شرکت را انتخاب نموده و برای ثبت آن اقدام نمایید.