از اقدامات لازم و ضروری پس از ثبت شرکت، دریافت کد کارگاهی می باشد. طبق قوانین وزارت کار، تمامی کارفرمایان موظف هستند که کارمندان و کارگران خود را بیمه نمایند. برای این منظور، دریافت کد کارگاهی بیمه تامین اجتماعی، برای هر شرکت یا شخص که فعالیت تجاری و چندین کارمند و کارگر دارد، اجباری است. در واقع، اولین اقدام هر کارفرمایی به منظور بیمه کردن کارمندان و کارگران خود، تشکیل پرونده در سازمان تأمین اجتماعی و دریافت این کد میباشد. ممکن است فکر کنید دریافت کد کارگاهی فقط برای کارگاه هایی است که فعالیت دارند و دارای کارمند هستند. اما باید گفت دریافت آن، چه صاحب یک شرکت تجاری بزرگ باشید، و یا یک کارگاه کوچک هیچ گونه تفاوتی ندارد. لازم است که ابتدا کد کارگاهی بیمه را دریافت کنید. برای دریافت کد کارگاهی ۱۵ روز از تاریخ تاسیس شرکت فرصت دارید.
کد کارگاهی یک کد ده رقمی است، که مرجع صدور آن سازمان تامین اجتماعی میباشد. و بطور کلی تمامی کارفرمایان باید برای اخذ آن اقدام کنند. سه رقم اول نشان دهنده شعبه تامین اجتماعی شما، سه رقم دوم نشان دهنده نوع و موضوع فعالیت شما و ۴ رقم انتهایی شماره پرونده میباشد.
ممکن است یک کارفرما برای شعب مختلف خود کدهای متفاوت دریافت کند که این موضوع نیز منع قانونی ندارد. برای مثال در بین شرکت های پیمانکاری مرسوم است که برای هر پروژه کد کارگاهی متفاوت گرفته میشود.
⇐ یکی از مهم ترین نکات در خصوص اخذ کد کارگاهی داشتن محل فعالیت با کاربری اداری تجاری یا صنعتی میباشد. با کاربری مسکونی به شما کد کارگاهی تعلق نمیگیرد و این مورد برای شخص حقیقی یا حقوقی تفاوتی ندارد.
فهرست مطالب
مدارک مورد نیاز دریافت کد کارگاهی:
چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی میتوانند کد کارگاهی را دریافت نمایند. تنها تفاوت این بین، مدارکی است که از طرف شخص باید تحویل داده شود. عدم دریافت این کد و بیمه نکردن کارمندان شما را متحمل پرداخت جریمه میکند و در این زمینه مطابق با ماده ۱۸۳ قانون کار با شخص برخورد میشود.
ماده ۱۸۳ قانون کار: کارفرمایانی که از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تادیه کلیه حقوق متعلق بهکارگر (سهم
کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.
کد کارگاهی قابلیت تغییر دارد و باید تمامی تغییرات از جمله تغییر در موضوع فعالیت و آدرس محل فعالیت به اطلاع شعبه تامین
اجتماعی برسد.
مدارک شخص حقوقی:
اگر به عنوان شخص حقوقی برای دریافت کد کارگاهی اقدام میکنید باید به همراه کپی برابر اصل مدارک زیر به نزدیک ترین شعبه بیمه تامین اجتماعی به ادرس محل فعالیت مراجعه کنید:
- شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و کلیه اعضای هیات مدیره
- اوراق ثبتی شرکت(اساسنامه، اظهارنامه، تقاضانامه، آگهی تاسیس)
- آخرین آگهی ثبتی تغییرات هیات مدیره و تغییر آدرس شرکت حسب مورد
- قبوض تلفن یا برق محل شرکت
- روزنامه رسمی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت حسب مورد
- اصل اجارهنامه دارای کد رهگیری/ سند مالکیت به نام شرکت (کاربری اداری/تجاری/صنعتی)
- تاییدیه کد پستی از دفاتر پست
مدارک شخص حقیقی:
و اگر به عنوان شخص حقیقی برای دریافت این کد اقدام می کنید، باید اصل و تصویر مدارک زیر را هنگام مراجعه همراه داشته باشید:
- شناسنامه و کارت ملی کارفرما
- شناسنامه و کارت ملی مالک در صورت استیجاری بودن ملک محل فعالیت
- جواز کسب صنفی معتبر
- اسناد مالکیت، سرقفلی یا اسناد اجاره یا صلح نامه کارگاه (عادی یا رسمی)
- پروانه تاسیس یا بهره برداری
- مدارک شراکت و بهرهبرداری (در صورت وجود شریک)
- تکمیل و ارائه فرم نمونه امضاء و اثر انگشت کارفرما از طریق دفاتر اسناد رسمی
بعد از تکمیل و ارائه مدارک به شعب بیمه تامین اجتماعی کارفرما باید یک لیست از کارمندان خود را به همراه مدارک هویتی آنان
(شناسنامه و کارت ملی) به شعبه تحویل دهد.
بیمه تامین اجتماعی ، به هر کارمند، یک کد ۸ رقمی می دهد که شماره بیمه این شخص است. و میتواند برای مشاهده و استعلام سوابق بیمه خود به سایت سازمان تامین اجتماعی مراجعه کند. همچنین کارفرما باید هر ماه لیست کارگران یا کارمندان را صرفنظر از نوع کار و قرارداد و نحوه پرداخت حقوق و مزایا، در مهلت مقرر یعنی حداکثر تا آخرین روز ماه بعد به سازمان بیمه ارسال کند.
مراحل دریافت کد کارگاهی:
بعد از تکمیل مدارک یادشده و مراجعه به نزدیکترین شعبه تامین اجتماعی کارفرما باید پر کردن فرم های مربوطه را انجام دهد.
اطلاعاتی از قبیل نوع فعالیت، ادرس محل فعالیت در این فرم ها ثبت میشود و به متصدی بیمه تحویل داده میشود. بعد از تشکیل پرونده در نوبت بازرسی قرار گرفته و بازرسی از محل فعالیت توسط بازرسین تامین اجتماعی انجام خواهد شد و در صورت نبود مشکل کد کارگاهی برای شما صادر میشود.